Print Friendly, PDF & Email

Kom bij het Shantykoor Almere

De Vereniging  Shantykoor Almere heeft tot doel op zo hoog mogelijk en verantwoordelijk niveau uitvoeren van zeemansliederen tot plezier van haar leden.

Het ShantykoorAlmere is  geïnteresseerd in mannelijke én vrouwelijke leden, dan zien wij u graag als lid van onze vereniging. Mocht u geïnteresseerd zijn in ons koor schroom dan niet en kom eens kijken, of een paar keer gratis proef meezingen/spelen.
U kunt vrijblijvend,  elke dinsdagavond van 20:00 tot 22:00 uur langs komen
in de Markerkant 10-50.

Graag voor 19.45 uur melden. Nieuwe (aspirant) leden worden opgevangen en begeleid door iemand van bestuur of door het bestuur aangewezen lid. Wilt u zich liever eerst even melden neem dan contact op met onze voorzitter
Jan Foppen email: : janfoppen@hotmail.com , of met de secretaris
Fred Loupias email:   shantykooralmere@gmail.com 


BERICHT IN ALMERE DEZE WEEK

SHANTYKOOR ALMERE WEER VAN START

Ondanks de nu nog geldende coronabeperkingen is het Shantykoor Almee vorige week weer gestart met een openluchtvoorstelling bij Zorgcentrum de Toonladder.

Eerder werd ook al op dezelfde wijze opgetreden bij Zorgcentrum Buitenhaeghe en tijdens het festival Zomer in Haven. Zo komt de oude routine weer terug en kan het koor zich voorbereiden op hun jubileumconcert op 12 november in cultureel centrum De Glasbak.

In de afgelopen anderhalf jaar heeft er wel een ledenafname plaatsgevonden, maar na de opstart hebben zich gelukkig weer nieuwe leden gemeld. In dit geval zowel mannen als vrouwen. Want het koor staat nu ook open voor dames die met hun stemmen meer kleur aan de uitvoering kunnen toevoegen.
Het koor is overigens nog steeds op zoek naar een muzikale begeleider/dirigent die het nieuwe elan van het koor kan gaan vormgeven.

KLIK HIER OM TE GAAN NAAR “ALMERE DEZE WEEK ARTIKEL”


Almere DEZE WEEK

OP ZOEK NAAR SPONSOR EN DONATEURS
‘Het water staat ons aan de lippen’
Shantykoor Almere op zoek naar sponsors en donateurs
Het Shantykoor Almere komt in actie om het voortbestaan van het koor te kunnen garanderen. ‘Help, het water staat ons aan de liepen’, aldus het koor op de actieflyer.

Het koor telt ruim 40 leden en bestaat 20 jaar. “Het wordt nu noodzakelijk om het instrumentarium, de geluidsinstallatie en de transportmiddelen aan de tijd aan te passen”, vertelt Edze Hiemstra namens het koor. 

“Om het voortbestaan van het koor te garanderen zijn we daarom op zoek naar sponsors en donateurs van buitenaf.”

Tijdens een kleine rondgang is volgens Hiemstra al gebleken dat het Shantykoor op veel sympathie kan rekenen, mede vanwege het feit dat het Shantykoren Festival tijdens het Havenfestival in september volledig door het koor wordt georganiseerd. “De sfeervolle uitstraling van de koren die daar hun zeemansliederen ten gehore brengen, wordt door de vele tienduizenden bezoekers hoog gewaardeerd.”
Bedrijven of organisaties die het koor willen steunen, kunnen contact opnemen met:
Edze Hiemstra, 06- 22518074 of hiems70@ kpnmail.nl.
Voor meer informatie   VRIEND   of   ONDERSTEUNING |      ONZE       V R I E N D E N    |    ONZE      S P O N S O R S


SHANTY
Er zijn vele shantykoren. Een shantykoor bestaat in principe alleen uit mannenstemmen, maar sinds juli 2021 worden ook vrouwen toegelaten tot het koor. Het repertoire moet hoofdzakelijk bestaan uit shanty’s en kan aangevuld worden met zeemansliederen of lokale liederen verwant aan de zee, haven of visserij. Smartlappen behoren niet tot het repertoire gezongen op de shantyfestivals. Verwant aan de shantykoren zijn de ‘viswijvenkoren’. Zij bezingen de historie van de zeevisserij van uit het thuisperspectief. Op shantyfestivals zijn zij vaak een aanvulling op het shanty-repertoire.

De oorsprong van het woord ‘shanty’ is niet duidelijk. Het wordt vaak verwant geacht met de slave shanty ofwel slavenhut. Hierbij worden dan de liederen die door de slaven op de plantages werden gezongen als voorloper gezien van de liederen op de zeilvaart. Ook wordt het woord ‘shanty’ wel gezien als een verbastering van het Franse woord ‘chant’, dat ‘gezang’ en ‘lied’ betekent.
info:wikipedia


Hoe ontstonden de Shanties en Seasongs aan boord
Sea Shanties Documentary BBC 4 met Gareth Malone

Info: ShantyNederland


Het koor is lid van de overkoepelende organisaties “Shanty Nederland”.
KvK nummer :39084387 Flevoland.
Houd je van zingen en gezelligheid ?
Wij repeteren iedere maandagavond.
Kom gerust eens kijken, meezingen of luisteren.

SAIL Amsterdam 20-24 augustus 2025
Pak je agenda er maar bij: de datum van SAIL2025 is bekend: 20-24 augustus! Dan kleuren de prachtige Tall Ships, kleurrijke bemanningen en miljoenen bezoekers uit alle windstreken wederom de Amsterdamse haven. Als we bovendien de 10e editie, 50 jaar SAIL én de 750e verjaardag van Amsterdam vieren. Mis het niet, tot SAIL2025!